Zonnige septemberbloeiers

Zonnige septemberbloeiers

Het najaar komt in zicht, maar er zijn genoeg planten die ons nog opfleuren met wuivende pluimen of kleurrijke bloemen. Vaak vormen ze ook in de winter nog een aantrekkelijk plaatje. Tien aanraders, warm aanbevolen! Ga ernaar op zoek in ons tuincentrum in Doetinchem.

 

  1. Zonnehoed (Rudbeckia) is een nazomerbloeier die bovendien mooie snijbloemen levert. In de winter vormen de uitgebloeide stengels en bloemhoofden nog een mooi plaatje, zeker met wat sneeuw of rijp erop. Bloeit in knalkleuren als geel of oranje, is sterk en winterhard en doet het goed op een zonnige plek in vrijwel alle grondsoorten.
  2. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) wordt vrij hoog, tot zo’n 120 centimeter en krijgt donkerroze bloemen. Vlinders en bijen zijn er dol op (net zoals op de Rudbeckia). Wil graag een zonnige plek en goede grond.
  3. Hemelsleutel (Sedum) is een sterke, makkelijke plant die laat bloeit en waar ook vlinders en bijen dol op zijn. Een prachtige nieuwe variëteit is de ‘Matrona’, met donkerrode stelen en lichtroze bloemen. De uitgebloeide bloemschermen vormen in de winter een mooi silhouet. Sedum houdt van een zonnige plek.
  4. Siergras Miscanthus sinensis. Prachtriet is een van de minst woekerende siergrassen. Het krijgt in de nazomer mooie bloempluimen die in kleur variëren van zilverwit tot dieprood. Een sterke plant die op een zonnige plek in vrijwel iedere grondsoort gedijt. De wuivende halmen zijn ook in de winter mooi om te zien.
  5. Monnikskap (Aconitum). De meeste krijgen prachtig blauw-paarse bloemen. Er zijn ook soorten die in het voorjaar bloeien. Mooie najaarsbloeiers zijn onder andere de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en Aconitum fischeri. Ze staan het liefst in de schaduw, in goede, niet te droge grond.
  6. Herfstasters, zoals Aster novae-angliae en Aster novi-belgii. De eerste soort vormt sterke, houtachtige stengels van wel 1,5 meter hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. De variëteiten van Aster novi-belgii blijven wat lager (zo’n 100 centimeter) en hebben vaak blauw-paarse bloemen. Plant ze op een zonnige plek in voedselrijke, goed water doorlatende grond.
  7. Chrysanten. Er zijn veel soorten, maar ze zijn niet allemaal winterhard. De Chrysanthemum rubellum is dit wel. Deze wordt 40 tot 80 centimeter hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. Plant in de volle zon in goed water doorlatende grond. 
  8. Japanse anemonen en herfstanemonen zijn elegante verschijningen die wel 150 centimeter hoog worden. De vaste planten krijgen mooi groot blad en sierlijke witte of roze bloemen. Zet ze in de halfschaduw in voedzame, vochtige grond.
  9. Virginische ereprijs (Veronicastrum virginicum). Een sterke vaste plant die ruim 150 centimeter hoog wordt. Er zijn cultivars die roze, wit of lila bloeien. Hij kan in zon en halfschaduw en houdt van vochtige grond.
  10. Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) wordt zo’n 100 centimeter hoog. De bloemaartjes variëren in kleur van wit en zachtroze tot roodpaars en prijken tot de eerste vorst op de ranke stelen. Staat het liefst op een zonnige plek in goede, niet te droge grond.

 

Kijk in ons tuincentrum in Doetinchem ook meteen even bij de voorjaarsbollen die nu geplant moeten worden voor een fleurig voorjaar.