Groene weekendklusjes

Groene weekendklusjes

Uiteraard hebben we lentekriebels: zin om lekker buiten te zijn en tuin en balkon weer fleurig en geurig te maken. En dan zijn er momenteel nog zó veel landelijke activiteiten op groengebied dat je het bijna niet bij kunt benen: de week van de nestkast, NL doet, de bijenwerkdag, de mini-moestuintjesactie van Albert Heijn, de lente beleven met de Vogelbescherming en Boomplantdag staat ook weer voor de deur. Geïnspireerd door deze campagnes hier een aantal tips om in je eigen tijd en tempo mee aan de slag te gaan.

Vogelvriendelijk tuinieren

Vogels geven de tuin iets extra’s met hun gefladder en getjilp. Bovendien zijn het bondgenoten in de strijd tegen slakken, rupsen en luizen. Helaas hebben ze het steeds moelijker een goede nestplek te vinden, want huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren gedicht en hagen en heggen vaak vervangen door houten schuttingen. Je kunt de vogels helpen door een nestkast op te hangen en een schaal te plaatsen waar ze uit kunnen drinken en in kunnen badderen. Kies voor een haag in plaats van een schutting. Heb je een grote tuin? Plant dan bessenstruiken waar de vogels van kunnen eten, zoals lijsterbes, zuurbes (Berberis), dwergmispel (Cotoneaster) en rode kornoelje. Struiken met doorns, zoals vuur-, mei- en sleedoorn, bieden goede schuil- en nestplekken. En denk aan klimplanten als klimop, hop, klimhortensia en winterjasmijn, waar vogels in kunnen broeden.

Bijvriendelijk tuinieren

De wilde bijen hebben het nog altijd moeilijk, onder andere door de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en ‘verstening’ van onze tuinen. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening, omdat ze zorgen voor de bestuiving van gewassen. We kunnen ze helpen door ze voldoende nestgelegenheden en voedsel aan te bieden. In ons tuincentrum in Doetinchem vind je bijenhotels en insectenkastjes, maar je kunt er ook zelf een maken, bijvoorbeeld met een stapel holle (bamboe)stelen. Bijen leven van nectar en stuifmeel, dus overweeg eens het gazon of een deel ervan te vervangen door een wilde bloemenweide of een gemengde border met vaste planten, voorjaarsbollen en eenjarigen. Een paar aanraders: krokus, bijenkorfje (Brunel of Prunella), campanula, geranium, kamperfoelie, klimhortensia, korenbloem, cosmea, lavendel, tijm, zonnebloem, zonnehoed en aster.

Moestuinieren

De minimoestuintjes van Albert Heijn bestaan dit jaar maar uit vijf soorten: zonnebloem, cherrytomaat, wortel, radijs en komkommer. Die vielen het meest in de smaak bij de klanten en zijn ook allemaal makkelijk zelf te kweken, met uitzondering van de komkommer, die wat meer zorg vraagt. Of je nu wel of niet met de potjes van de grootgrutter aan de slag gaat, dit is wel een goede tijd om voorbereidingen te treffen in de moestuin of vierkante-meterbak. Verwijder mulch en onkruid en breng compost aan. Maak de grond indien nodig los met een riek. Mits het niet vriest kun je nu allerlei groenten en kruiden zaaien, waaronder: erwten, dille, kervel, kolen, knolselderij, (lente)ui, pastinaak, prei, radijs, rucola, sla, spinazie en wortelen.